Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕκδηλώσειςΠροβολή της ταινίας «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ»

Προβολή της ταινίας «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ»

στο φεστιβάλ WOW – WOMEN OF THE WORLD

Προβολή της ταινίας «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ»

στο φεστιβάλ

WOW  WOMEN OF THE WORLD

1-3 Απριλίου 2023 στο ΚΠΙΣΝ

Από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα.  Το φεστιβάλ  πραγματοποιείται σε συνεργασία με το WOW Foundation, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα. Το WOW Foundation ιδρύθηκε το 2010 από την Jude Kelly όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο WOW Festival στο Southbank Centre στο Λονδίνο. Μέχρι σήμερα, το WOW Foundation έχει διοργανώσει πάνω από 100 φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε περισσότερες από 45 τοποθεσίες σε έξι ηπείρους, προσελκύοντας 5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το WOW Aθήνα, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα,  περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, προβολές και πολλά άλλα, σε μία μεγάλη διοργάνωση με σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά αλλά και να γιορτάσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα αναδεικνύοντας πρόσωπα και ιστορίες που εμπνέουν. Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και στα κοινά ζητήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, την Κυριακή 02 Απριλίου στις 20.30 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και σε συνεργασία με το WIFT GR (Women in Film and Television) θα προβληθεί η ταινία μυθοπλασίας «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ» σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Ντούζα. Πρόκειται για μια ταινία με θέμα την επικοινωνία και την ανάγκη να ανήκεις.  Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η κωφή έφηβη Βαλμίρα, που, όταν αναγκάζεται να αφήσει το Σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί που ζει ο πατέρας της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης, όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της.

Τοποθετημένη σε ένα χειμωνιάτικο νησί, η ταινία παρακολουθεί τα βάσανα και τις περιπέτειες ανθρώπων – μικρών και μεγάλων – που δυσκολεύονται να καταλάβουν και να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον.  Γίνεται, έτσι, ένας στοχασμός πάνω στη μοναξιά και την απομόνωση που γεννιούνται από την αδυναμία, τον φόβο και την αντίστασή μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Η κώφωση της Βαλμίρας λειτουργεί ως μια μεταφορά τόσο της ανάγκης μας να ακούσουμε, όσο και της επιλογής μας να μην ακούσουμε, της επιθυμίας μας να γίνουμε κατανοητοί, αλλά της απροθυμίας μας να καταλάβουμε. Ο εγωισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Το αντίδοτο σε αυτόν είναι η συμπόνια και η καλοσύνη που ορίζουν την ανθρωπιά μας.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ διεθνώς.

Με το πέρας της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια Μαρία Ντούζα και την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Όλγα Μαλέα, σκηνοθέτις, μέλος ΔΣ του WIFT GR.

Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα

Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός (Steficon)

Συμπαραγωγός: Ivan Tonev (ArsDigital)

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Zαφείρης Επαμεινώνδας

Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή

Ήχος: Γκιόργκι Φιλίποφ

Σκηνικά: Όλγα Λεοντιάδου

Κοστούμια: Αγγελική Παναγιώτου, Άννα Καραμουσλή

Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη

Μουσική & Sound Art: Άννα Στερεοπούλου

Παίζουν: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλους, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska – Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη.

Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

Για τη συζήτηση, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

INFO

WOW Αθήνα 2023

1-3 Απριλίου 2023

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

«ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ»

Κυριακή 02/04, 20.30

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Για κατόχους Festival Pass με ηλεκτρονική προεγγραφή

WOW Festival Pass 2023 – Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay)

Με την Επιλογή Τιμής (Choose-What-You-Pay), αποφασίζετε εσείς την κατάλληλη τιμή του Festival Pass σας. Η προτεινόμενη τιμή είναι 30€, ενώ υπάρχει ένα εύρος επιλογών. Η ελάχιστη τιμή είναι 5€.

Αγοράστε ηλεκτρονικά το Festival Pass εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για το ποιες εκδηλώσεις περιλαμβάνει το Festival Pass θα βρείτεεδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ WOW Αθήνα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ  snfcc.org/WOW ή να τηλεφωνήσετε στο 216 809 1000.

https://www.snfcc.org/WOWScreeningListen

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -
Google search engine

ΔΗΜΟΦΙΛΗ