Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕκδηλώσειςΔ.Τ. Πρεμιέρα: SAFAable - Αναπηρία και έμφυλη βία | liminal

Δ.Τ. Πρεμιέρα: SAFAable – Αναπηρία και έμφυλη βία | liminal

Δ.Τ. Πρεμιέρα: SAFAable – Αναπηρία και έμφυλη βία | liminal

το Σάββατο 10/12, 5.30 μμ στην Ταινιοθήκη και στο https://diotima.org.gr/safeable/

Πρεμιέρα του πρωτότυπου προσβάσιμου ντοκιμαντέρ “SAFEable”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, η liminal και το Κέντρο Διοτίμα σας προσκαλούν στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία», σε σκηνοθεσία της Νιόβης Αναζίκου, το Σάββατο 10/12, 5.30 μμ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Αθήνα).

Το SAFEable είναι ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ, που στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από κακοποιητικά περιβάλλοντα,ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού. Στο ντοκιμαντέρ, εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Κέντρου Διοτίμα μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα σημάδια της έμφυλης βίας και τους τρόπους προστασίας.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονίστρια την Μάρθα Μπάμπη. Θα μιλήσουν η Μαρία Θρασυβουλίδη από τη Liminal, η Έλια Χαρίδη από το Κέντρο Διοτίμα και η σκηνοθέτιδα. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων ΑμεΑ. Γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία. Οι γυναίκες με αναπηρία αποτελούν το 25,7% του πληθυσμού της Ελλάδας. Όπως καταδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία, διεθνώς, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν έμφυλη βία. Συχνά δε η κακοποίηση λαμβάνει και μισαναπηρικές προεκτάσεις: συναισθηματική υποβάθμιση που συνδέεται με την αναπηρία, εσκεμμένη παραμέληση, στέρηση φαρμακευτικής αγωγής κ.ά. Μάλιστα, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν έχουν να υπερκεράσουν μια σειρά από κοινωνικά εμπόδια. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που αντιμετωπίζουν τις εγκλωβίζουν σε κακοποιητικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα συναντούν δυσκολίες πρόσβασης στις διαθέσιμες δομές υποστήριξης: μη προσβάσιμοι χώροι, έλλειψη διερμηνέων νοηματικής γλώσσας και προσωπικού εκπαιδευμένου σε θέματα προσανατολισμού και κινητικότητας κ.ά. Τέλος, απουσιάζει η προσβάσιμη ενημέρωση για την έμφυλη βία, τα δικαιώματά τους και την ύπαρξη δομών όπου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Λάβετε περισσότερα μηνύματα για τη Σελίδα Ένωση Κωφών της Ελλάδος

Μπορείτε να προσθέσετε ένα κουμπί Messenger στη δημοσίευσή σας για να λαμβάνετε περισσότερα μηνύματα για τη Σελίδα Ένωση Κωφών της Ελλάδος.

Προβολή στατιστικών και διαφημίσεων

Προώθηση δημοσίευσης

Μου αρέσει!

Σχόλιο

Κοινοποίηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -
Google search engine

ΔΗΜΟΦΙΛΗ